Undvik svampinfektioner och bli av med fotsvamp

Svampinfektioner på tårna eller fingrarna är något som många drabbas av. Det är inte något att skämmas över – och det behöver inte vara svårt att göra något åt eller att förebygga problemet. Det finns såväl metoder som produkter som är bra för detta, och vi samlar här några bra förslag.

Ett bra tips som många glömmer bort att ta till är att använda särskilt tvättmedel mot svamp med bakteriehämmande effekt. 1177 vårdguiden ger här tips för att förebygga problemen:

”Tvätta strumpor i 60 grader, då dör svampen” – de rekommenderar även att byta strumpor dagligen.

Förebyggande metoder

Det är även starkt rekommenderat att tvätta fötterna dagligen, kanske lättast i samband med den dagliga duschen, och att torka av fötterna noga – fotsvamp trivs som bekant i fukt och värme. Därför är det också lämpligt att ha strumpor och skor som andas, och att ha badtofflor på sig i miljöer såsom omklädningsrum, duschrum och simhallar, där svampen annars lätt sprider sig mellan barfota, fuktiga fötter.

Bli av med fotsvamp

För den som redan har fotsvamp så finns det receptfria läkemedel att tillgå på apoteket, i olika former såsom gel och puder – den senare kan också användas i förebyggande syfte. Vid svamp på tånaglarna så finns det även ett läkemedel i form av ett nagellack som du kan använda om du besväras av svampen. Om du inte ser någon förbättring efter några veckors behandling så bör du ta kontakt med din vårdcentral för att få mer hjälp.